Novoskript Digitaal> Help

Met de dynamische schrijfinstructies op de computer kunnen kinderen het bewegingstraject van letters/cijfers, verbindingen of hoofdletters zelfstandig oefenen. Dit programma sluit perfect aan bij de lesmaterialen van de schrijfmethode Novoskript en is ook bij andere methoden te gebruiken.

De meest recente versie van dit document is te vinden op:

http://boreaal.nl/downloads/documentatie.htm

GEBRUIK

Zet de geluidsboxen of de koptelefoon aan en kies een programmaonderdeel in het introductiescherm: letters/cijfers, verbindingen of hoofdletters. Volg daarna de gesproken instructies.

INSTELLINGEN

  1. Kies een programmaonderdeel (instellingen worden per programmaonderdeel afzonderlijk ingesteld).
  2. Klik op het sterretje linksboven en typ het wachtwoord in (indien ingesteld; standaard is er geen wachtwoord ingesteld).
  3. Kies ‘Instellingen’.

BELANGRIJK! Draait het programma vanaf een (applicatie-)server, dan kunnen uw wijzigingen invloed hebben op de instellingen van andere computers. Lees daarom eerst de alinea ‘Gebruik/wijzig deze instellingen’.

Sets

Selecteer één van de drie sets door erop te klikken. Uw keuze bepaalt wat de kinderen op de menuschermen zien. Hoe dit werkt, wordt in het instellingenvenster uitgelegd.

Hulpscherm

Het hulpscherm –groot vraagteken op blauwe achtergrond– verschijnt wanneer een kind een opdracht te langzaam of twee keer niet correct uitvoert.
Het programma geeft dan aan bij welke stap het kind gestrand is en hoe u hem verder kunt helpen.
De responstijd voor het hulpscherm kunt u bij ‘Instellingen’ aanpassen of uitzetten. Zet u de responstijd uit, dan krijgt het kind onbeperkt tijd om te reageren. Het hulpscherm verschijnt dan alleen als een opdracht niet correct wordt uitgevoerd.

Volume

Regel het volume van de stem en de muziek door de schuifregelaars te verslepen.

Ondertitels

Vink dit hokje aan om de instructies ook schriftelijk op het scherm te laten weergeven.

Aangepast voor kleurenblindheid

Vink dit hokje aan om de gekleurde stippen in het programma in aangepaste tinten te tonen. De stippen zijn in deze tinten bij de meest voorkomende vormen van kleurenblindheid beter van elkaar te onderscheiden. De gesproken teksten blijven hetzelfde.

BELANGRIJK! Draait het programma vanaf een (applicatie-)server, dan kan het instellen van deze optie invloed hebben op de weergave van de stippen op andere computers. Lees daarom eerst de alinea ‘Gebruik/wijzig deze instellingen’.

Input modus

Geef aan of u met een muis of met een digitaal schoolbord/touch screen werkt.

BELANGRIJK! Selecteer de optie ‘digitaal schoolbord/touch screen’ alleen wanneer één van deze apparaten op de computer aangesloten is. In deze modus is de muisfunctie namelijk uitgeschakeld. U kunt de muisfunctie nog wel tijdelijk inschakelen door drie seconden tegelijk ‘Ctrl’ en ‘Shift’ op het toetsenbord ingedrukt te houden.

Gebruik/wijzig deze instellingen (alleen actief als het programma vanaf een (applicatie-)server draait)

Kies één van de volgende opties voor het gebruik en de wijziging van de instellingen:

BELANGRIJK! Wilt u voorkomen dat uw wijzigingen invloed hebben op de werking van het programma op andere computers, kies dan de eerste optie: ‘Alleen voor deze computer/gebruiker’.

Wachtwoord

Standaard is er in het programma geen wachtwoord ingesteld. Het vak ‘Wachtwoord’ is leeg en het leerkrachtenmenu is voor iedereen toegankelijk (dus ook voor de kinderen).
Wachtwoord invoeren of wijzigen: typ het wachtwoord in (maximaal negen tekens) en noteer dit op een veilige plek.
Raadpleeg de systeembeheerder als u het wachtwoord vergeten bent. In het ‘Lees mij’ bestand op de cd-rom staat welke code er ingetoetst dient te worden om weer bij de instellingen te komen.

SNELTOETSEN

In het leerkrachtmenu (sterretje linksboven) kunt u de volgende sneltoetsen gebruiken:

mgaat naar het ‘Menuscherm’
igaat naar ‘Instellingen’
sstopt het programma
aannuleert en keert terug naar het programma
‘stapnummer’gaat naar de gekozen stap

AFSLUITEN

Klik op het sterretje linksboven, typ het wachtwoord in (indien ingesteld) en kies ‘Stoppen’.